Ali ste vedeli?

  • Kadar je otrok poreden, le redko pomislimo, zakaj je tak. Otroci so zelo zapletena bitja, vendar niso še tako zrela, da bi svoja občutja učinkovito posredovala drugim. To lahko povzroči izbruhe težavnega vedenja. Če si vzamete čas in se z otrokom pogovorite o njegovem vedenju in se potrudite razumeti vzroke zanj, pridejo na dan otrokova prava občutja in lahko položaj razrešite na ustvarjalen način.
  • Raziskave kažejo, da ob koncu prvega leta starosti otroci mam, ki so takoj poskrbele za svoje jokajoče dojenčke, jokajo veliko manj kot otroci, ki so jih mame
    pustile jokati.
  • Vzemite si čas za redne pogovore s svojim otrokom in razmislite, kako bi vajin odnos lahko razvijali in izboljšali. Ali lahko več časa preživite samo z njim? Tako pomagate preprečiti težavno vedenje, še preden bi se lahko pojavilo.ifeel1
  • Besede, ki spodbujajo k razmišljanju, imajo za otroka številne razvojne prednosti, ker razvijajo njegove zgornje možgane, ki so pristojni za mišljenje. Raziskave kažejo, da se med zgornjimi in spodnjimi možgani otroka ustvarijo povezave, če mu preudaren odrasel pomaga besede povezati z občutki. Brez teh povezav pozneje v življenju ne more dobro obvladati silovitih občutkov in stresa.
  • Preden otroka disciplinirate, razmislite, ali je v celoti odgovoren za svoja dejanja. Ste mu v zadnjem času namenili dovolj pozornosti. Ali bi moral iti kam ven, da bi si lahko dal duška? Otrok se verjetno sploh ne bi vedel težavno, če bi redno preživljali nekaj časa samo z njim.

(po Sunderland, Znanost o vzgoji, Didakta, 2010)

Koristne povezave: